Senaste nytt

Äntligen ligger ytbojarna i vattnet över vraken Hajen, utanför Abrahamstorp och Matilda i höjd med Björkenäs. HDK har under det senaste året jobbat med att få i två permanenta bojningar. Bojarna är tänkta att underlätta för dykning vid vraken och för att hjälpa trollingfiskare att undvika att fastna med redskap.

Båt förtöjd mot boj
Ytboj och HDK:s dykbåt

Under många år har medlemmar i Hjo dykarklubb rensat de båda Vättervraken Hajen och Matilda från spökfiskande nät, fiskelinor och trollingredskap årligen. Dykarna har sett hur redskapen och även förtöjning med ankare har skadat vraken och dykarklubben beslöt därför att göra permanenta bojningar vid de båda vraken. Under det senaste året har parkeringsringar och kätting lagts ner på botten utanför vraken med lina upp till ytan där röda ytbojar nu ligger.

Det här gör det lätt för trollingfiskare att gira undan från bojar och vrak.

Dykbåtar kan lägga till vid de röda ytbojarna med lång förtöjningslina. Sedan följer dykarna nedstigningslinan till insimningslinan med gul boj på ~26 m djup och följer den till vraken, som ligger på dryg 30 m djup botten. På vägen tillbaka följer dykarna linan tillbaka och kan använda bojlinan till ytan som referens vid uppstigning och säkerhetsstopp.

Schematisk skiss över bojning
Schematisk skiss över bojningen

-Vi ser det här som ett win-win-projekt, säger Karola Svensson, ordförande i Hjo Dykarklubb. För dykare blir det både lättare och säkrare att besöka de båda vraken. Trollingbåtarna kan undvika att köra nära och slipper att fastna och förlora sina redskap.

Vi ser det som ett win-win projekt

Vraken skyddas från redskap och förtöjningar. Dessutom har det varit ett intressant och utvecklande projekt för dykarklubben. Nu hoppas vi att många dykare tar möjligheten att besöka de båda vraken. Vi är glada att Leader Östra Skaraborg och Jordbruksverket har varit med och finansierat bojningen vilket gjort det här möjligt, tillägger Karola Svensson.

Fakta om vraken

Båda vraken var från början tvåmastade vätterskutor i trä, som sjönk i slutet av 1800-talet. Matilda var lastad med potatis, Hajen, eller TageTure som var det riktiga namnet, var lastad med tegel. Idag ligger båda vraken kölrätt på drygt 30 m djup. Matilda har fallit sönder mycket men kvar på däck ligger ankare, taljor och även bläckhornet i glas. Hajen var lastad med tegel när hon sjönk och en del av lasten finns kvar. En av masterna står fortfarande upp, den andra ligger över relingen.

Vädurshornet i fören på TageTure
Vädurshornet i fören på TageTure

Hjo Dykarklubb i samarbete med:

Fler nyheter

Nytt samarbete med Hjo kommun och Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa

Nytt samarbete med Hjo kommun och Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa Hjo dykklubb har, i samarbete med Hjo kommun och Swedbank genom Sparbanksstiftelsen Alfa, fått möjligheten att bygga ut luftfyllningen. Nu kan vi erbjuda klubbens och besökande dykare möjligheten att fylla nitrox och syrgas i vår kompressorbod, mitt i Hjo hamn!

Läs mer

Dags igen för DiversNight i Hjo hamn!

DiversNight är ett event som går av stapeln på mer än 100 platser i 20-talet länder. I Hjo arrangerar Hjo Dykarklubb nattdyket och efteråt går vi och äter tillsammans.  För dykare är det ett tillfälle att träffas och komma ner under ytan. För åskådare är det ett härligt stilla och

Läs mer